Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 59, views: 10.057 •

Schijfjesfabrikant Imation Europe heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de Nederlandse thuiskopieregeling. Die zou strijdig zijn met het vrije verkeer van goederen en zowel Nederlandse kopers als verkopers benadelen.

Doosje met Imation dvd+r'sVolgens Imation betalen consumenten en bedrijven door de huidige Nederlandse heffingsregeling teveel voor beschrijfbare cd's en dvd's. Volgens het EG-verdrag moeten zowel consumenten als bedrijven ongehinderd producten kunnen kopen op de interne Europese markt. Door de te hoge heffingen op blanco media uit het buitenland zou het recht op de vrije verkeer van goederen in het geding zijn. Imation eist in zijn klacht dat de Nederlandse thuiskopieregeling moet worden aagepast aan de Europese Auteursrechtrichtlijn en het EG-verdrag.

Imation stelt dat de huidige heffingen zorgen voor een bloeiende zwarte markt die de Nederlandse verkopers van blanco media ernstige schade toebrengt. Voor een blanco dvd-r bedraagt de heffing in Nederland meer dan vijftig procent van de verkoopprijs, zo stelt de fabrikant. De Nederlandse brancheorganisatie voor de blanco informatiedragers industrie STIBO schat dat meer dan veertig procent van de Nederlandse consumptie van blanco media verkocht is zonder heffing.

Behalve over de hoogte van de heffingen van de thuiskopieregeling is er ook onenigheid over de verdeling van de opbrengsten. In 2006 concludeerde het College van Toezicht Auteursrechten nog dat Stichting Thuiskopie, de organisatie die de vergoedingen int en verdeelt over de rechthebbenden, zijn financiŽle huishouding op orde moest krijgen. Een groot deel van de geÔncasseerde thuiskopieheffing, circa 57 miljoen euro, zou niet eerlijk zijn verdeeld onder de auteursrechthebbenden. In maart van dit jaar zegde minister van Jusitie Hirsch Ballin toe om maatregelen te nemen om de problemen bij de stichting op te lossen.

Reacties (59)

Beetje laat gereageerd door de industrie :?
Dat wel, maar desondanks hebben ze hier naar mijn idee nog wel een goed punt. Het is inderdaad een vorm van importheffing, wat binnen de EU niet toegestaan is.

Ik ben benieuwd hoe dit afgehandeld wordt.
Nu maar hopen dat de autofabrikanten volgen.
(Tegen de 42% BPM op nieuwe auto's die moet je betalen om een Nederlands kenteken te krijgen)
De bpm is al illegaal verklaart door de EU daarom verlaagt men vanaf volgend jaar de bpm jaarlijks met een aantal procent.
Nadeel is alleen dat meteen de wegenbelasting omhoog gaat en niet met het zelfde percentage. 8)7
Zover ik kan nagaan wordt de BPM volgend jaar, door de plannen van Bos, alleen maar hoger. Op de CitroŽn C1 en een Smart na, die worden wel goedkoper.
geen 1 auto wordt volgend jaar goedkoper
En het komt niet eens op zo'n slechte tijd. Er is net in het nieuws geweest dat stichting thuiskopie niet bepaald competent is gebleken in het doel waarvoor de stichting is opgericht.
Mede hierdoor kan de klacht nog wel wat uit gaan maken.
Het zou me niks verbazen als het idd te maken heeft met de ontwikkelingen van de laatste weken. "kick 'em when the're down" zeggen ze dan. :)
ach van mij mogen ze het blijven heffen, dan kan brein me namelijk helemaal niks maken, net als alle reclame op dvd's over niet kopieren. gewoon doen, want elke blanco data drager hebben we al toeslagen betaald voor artiesten. of je nou eigen data op zet of "illegale" data. ik mag nu officieel door deze regeling zoveel muziek en films downloaden als ik wil. (nouja films niet zeker) maar muziek zeker. en dat ga ik niet stoppen ook, omdat ik mijn afdrage toch terug wil verdienen, aangezien ik mijn genoeg eigen dingen op dvd brandt.
Dxue wordt dan wel naar beneden gemod, maar welbeschouwd heeft ie ergens gelijk. Van de website van stichting thuiskopie:
ThuiskopiŽren mag
Er is de laatste tijd veel in het nieuws over piraterijbestrijding, illegaal downloaden en partijen dvd’s die in beslag worden genomen. Je zou haast vergeten dat consumenten volgens de Auteurswet voor eigen oefening, studie of gebruik een kopie mogen maken van een auteursrechtelijk beschermd werk. U mag dus een kopie maken van die mooie cd van de buren, bijvoorbeeld.

Een vergoeding op blanco cd's, dvd’s en andere dragers
Consumenten betalen voor deze thuiskopie indirect een vergoeding: de verkoopprijs van elke blanco cd of dvd bevat een bedrag dat bestemd is voor de auteursrechthebbenden. Dit is geregeld via Artikel 16 van de Auteurswet, waarin staat dat voor het kopiŽren op blanco dragers, zoals videobanden, blanco dvd’s en cd’s, een vergoeding moet worden afgedragen. Zo krijgen de componisten, de muzikanten en de producenten toch een vergoeding voor hun artistieke prestatie. Dat is niet meer dan redelijk: zij verkopen door het kopiŽren immers minder cd’s en dvd’s.
Lees vooral goed de 1e zin van alinea 2: Consumenten betalen voor deze thuiskopie indirect een vergoeding. Indien de vergoeding ("heffing") vervalt, staat de weg vrij om het recht op de thuiskopie ook te laten vervallen!
Ik ben niet thuis in deze materie, maar volgens mij mag je altijd een 'thuiskopie' maken. Het is alleen geen recht dat je bij de rechthebbende kunt afdwingen. Tevens lijkt het mij niet zo dat een stichting bepaalt wat de rechten van burgers zijn.
Het gene is zoals smeaggie zo perfect beschrijft dat wij dus voor een illigale kopie eigenlijk al betalen. Dus een kopie van de buren kan brein je gewoon niet voor pakken, zullen ze wel doen, maar goed, naar de rechter, kost wat, maar gaat wel lukken.

Een kopie maken van je eigen cd's of dvd's mag ALTIJD, het is jouw eigenlijk dom en je doet hem om het origineel niet te beschadigen. Die kopie weggeven aan een ander is iets compleet anders dan mag zonder die heffing weer niet.

Iets ter download aanbieden op internet zou je van denken dat dat door die heffing ook zou mogen, kun je eventueel hard maken om de persoon het zet op een heffing cd/dvd maar dat is zo ongelovelijk lastig dat ik het niemand aanraad juridisch gezien.
Het is dus geen importheffing. Ook een binnenlandse fabrikant zou deze heffing in rekening moeten brengen (goed punt, jeroenr!)
Het is dus geen importheffing. Ook een binnenlandse fabrikant zou deze heffing in rekening moeten brengen (goed punt, jeroenr!)
Voor een Nederlandse handelaar klopt dat, echter een Nederlandse consument kan zonder een cent af te moeten dragen media bestellen in een ander EU land.
Vanuit de Nederlandse handelaar gezien is dit wel degelijk een vorm van selectieve importheffing.
Officieel kan dat toch ook niet? Dat hoor je toch zelf die heffing af te dragen? Dat mensen dat niet doen omdat het toch niet te controleren is is wat anders natuurlijk...
De wet op kopierheffing is formeel correct, maar de uitvoering van de wet gaat scheef. In feite is de wet onuitvoerbaar. Justitie heeft namelijk niet de wettelijke macht of de mankracht om te controleren dat elk individu de bijdrages werkelijk afdraagt. Dat zou bijvoorbeeld inhouden dat:

1) de Duitse overheid (en elke andere EU overheid) van praktisch elk bedrijf forceert dat klantdata wordt overgedragen: dit loopt mogelijk scheef met de privacy en discriminatie versus andere shops. Bovendien hebben ze daar ook de mankracht niet voor.

2) de Duitse overheid de data vervolgens overdraagt aan Nederland. Ik denk dat het onderwerp van persoonsgegevens sowieso nogal gevoelig ligt in Duitsland... dus ik zie overdracht van persoonsgegevens in welke vorm dan ook niet zo snel gebeuren. Er zijn al zaken over geweest en dit is praktisch onmogelijk tenzij er keiharde bewijzen van criminaliteit zijn.

De wet op de kopierheffing zou dus moeten verdwijnen omdat deze realistisch niet uitvoerbaar is. Bovendien streeft het zijn doel ook volkomen voorbij in een wereld van Flash geheugen en iTunes...

[Reactie gewijzigd door ByeSell op 5 november 2007 13:06]

Officieel kan dat toch ook niet? Dat hoor je toch zelf die heffing af te dragen?
Dat geldt niet voor consumenten (is ook niet te controleren), profesionele eindgebruikers en exporteurs (die laatste twee na toestemming van St. de Thuiskopie), alleen fabrikanten en importeurs moeten afdragen.

Zie ook: http://www.thuiskopie.nl/nl/Betalingsplichtige en
http://www.thuiskopie.nl/...gen/Professioneel_gebruik

[Reactie gewijzigd door Carbon op 5 november 2007 13:39]

Als je zelf importeert, dus koopt bij een shop geregistreerd in Duitsland ben je voor de wet importeur en hoor je daarom bijdrages af te dragen. Je bent dan beide: consument EN importeur. Als je het niet geloofd vraag je het maar aan een expert. Het is gewoon zo.

Een zeer kleine importeur misschien, maar vele kleintjes maken 1 grote...

Stel nu dat de ene importeur wel moet betalen en de andere niet, waar is dan de rechtsgelijkheid? Zie daar het argument (en het gelijk IMO) van Imation.

[Reactie gewijzigd door ByeSell op 5 november 2007 13:28]

Als je zelf importeert, dus koopt bij een shop geregistreerd in Duitsland ben je voor de wet importeur en hoor je daarom bijdrages af te dragen.
Alleen bij levering vanuit een land buiten de EU is er sprake van import!

Vraag maar na bij de fiscus!

[Reactie gewijzigd door Carbon op 5 november 2007 13:38]

Bewijs van jouw uitspraak?

Aldus thuiskopie: "U bent importeur wanneer u blanco dragers (zoals dvd’s, audio- of data cd-r/rw's, minidiscs, en videobanden) vanuit het buitenland importeert. "

Volgens mij valt Duitsland sinds 1945 onder buitenland ?

Dat blijkt ook uit hun rechtszaken:
" Een aantal Duitse handelaren (Sonic Computer, Sunstar Electronic, Mediastar) opereerden onder steeds wisselende namen op Nederlandse beurzen. Hierop verkochten zij blanco cd’s en dvd’s zonder daarvoor de wettelijke thuiskopievergoeding af te dragen. Tijdens een computerbeurs op 2 februari 2007 heeft Stichting de Thuiskopie door een deurwaarder beslag laten leggen op de handelsvoorraad van deze handelaren. "

etc...

Waar wordt het woordje EU dan genoemd op de site van thuiskopie? Dus aankoop in Duitsland = import.

[Reactie gewijzigd door ByeSell op 5 november 2007 13:50]

Volgens mij viel Duitsland sinds 1945 onder buitenland ?
Sinds de grenzen open zijn, vallen de EU landen (vanuit Nederland gezien) kwa handel niet onder het buitenland!
Waar wordt het woordje EU dan genoemd op de site van thuiskopie?
Nergens, en dat is ook niet nodig want binnen de EU hebben we zoiets als vrij handelsverkeer.
Dus aankoop in Duitsland = import.
De fiscus, douane en alle transportbedrijven denken daar toch echt anders over!

[Reactie gewijzigd door Carbon op 5 november 2007 14:01]

"Vraag maar na bij de fiscus!"

ja fiscaal is Duitsland geen import...

maar de wet kopieerheffing is wat anders dan de wet op de BTW he? Van mijn part bel je Thuiskopie. Duitsland = import wat betreft kopieerheffing.

Fiscus en douane gaan over BTW, niet over kopieerheffing. Dus dat interessert ze niet. Transportbedrijf (TNT bijvoorbeeld) transporteert dus is geen importeur. De ontvanger is importeur.

Nah goed, ik houdt er over op. Bel Thuiskopie maar, als het niet geloofd. Ik ga het niet verder uitleggen. Formeel is iedereen die koopt bij een Duitse winkel en woont in Nederland EN niet afdraagt in overtreding.

[Reactie gewijzigd door ByeSell op 5 november 2007 14:14]

Nah goed, ik houdt er over op. Bel Thuiskopie maar, als het niet geloofd.
Dat wil niet zeggen dat ze gelijk hebben!
Fiscus en douane gaan over BTW, niet over kopieerheffing. Dus dat interessert ze niet. Transportbedrijf (TNT bijvoorbeeld) transporteert dus is geen importeur. De ontvanger is importeur.
Waarom zou de douane alleen over BTW gaan? De douane controleert van alle goederen of deze aan de wet voldoen. Als het bv. namaak is krijg je het echt niet thuis (alleen een boete) ook al betaal je netjes BTW en invoerrechten.

Verder is een transportbedrijf zoals TNT en DHL meestal wel importeur. Zij doen de aangifte voor je (al of niet correct) en jij mag aan de deur de BTW en importheffingen betalen.
Bel Thuiskopie maar, als het niet geloofd.
hoe was het ook alweer met die WC-eend? Natuurlijk spreekt st. thuiskopie ook alleen maar voor hun eigen belang. Dat wil dus nog niet zeggen dat ze gelijk hebben volgens de wet. En al helemaal niet of die wet billijk is.
Laat reageren van organisaties heeft te maken met zorgvuldig reageren. eerst goed uitzoeken hoe e.e.a. juridisch zit bijvoorbeeld.
De industrie heeft er vlgs mij ook niet zo heel veel last van omdat het ze feitelijk worst zal zijn of het schijfje nou met of zonder heffing gekocht wordt.
uhmm al het geld dat Stichting Thuiskopie incasseert gaat helemaal niet de kas van de overheid in.
als je de overheid zo graag wilt bekritiseren prima, maar zorg dan in ieder geval dat je weet waar je over praat.

[Reactie gewijzigd door Countess op 5 november 2007 12:16]

De staatskas wordt niet gespekt, maar het geld is onder gebracht in een stichting.
Dit geld ook voor de verwijderingsbijdrage van auto's en wit-/bruingoed.
Hier wordt ook meer geint als uitgekeerd. De potjes blijven groeien. De ideeen zijn goed alleen niet uitvoerbaar.

bv de autobijdrage is de laatste jaren verlaagd, omdat het economische al zijn heeft om de onderdelen te recyclen en het in de praktijk al zo werkt.

Het systeem wordt door de mensen die het uitvoeren in stand gehouden (ivm hun baan, hun states en riante inkomen)

Zoals ik al schreef : Leuk idee, maar denk beter na over de praktische uitvoering en betere afspraken over de targets van de doelstellingen. Hiermee kan je voorkomen dat de potjes blijven groeien

[Reactie gewijzigd door JJMa op 5 november 2007 13:58]

De staatskas wordt niet gespekt, maar het geld is onder gebracht in een stichting.
En hoe zit het dan met de BTW over die heffing?
Sinds de wetgeving is ingevoerd heb ik inderdaad geen enkele blanco media meer aangeschaft binnen onze landsgrenzen ja :)
Typisch geval van een probleem dat zich op de lange duur vanzelf oplost. Vergelijk: drm. Economie kan soms zo eenvoudig zijn ;).
het kraken van drm ook :Y)
Nou, nee dus. Die kopieerheffing bestaat al een aantal jaren. En afgezien van wat mensen die aan de grens wonen en wat tweakers zijn er maar weinig mensen die hun lege media importeren. Dus tenzij jouw oplossing is dat men zich neerlegt bij het feit dat men een kopieerheffing moet betalen, is er dus geen oplossing...
Dat valt wel mee hoor, ook de niet tweakers in mijn kennissenkring weten de webshops te vinden waar je voordelig uit bent.

Imation heeft gewoon groot gelijk in dit punt.
Lijkt me sterk, de mensen uit mijn kennissenkring kennen amper het verschil tussen een lege cd of dvd en zijn verrast als je zegt dat sommige dingen helemaal niet op cd's passen.
Deze kopieerheffing kennen ze al helemaal niet en dingen kopen via het internet is gevaarlijk en iets voor in de verre toekomst.
Gezien de hoeveelheid stennis die erover geschopt wordt en dat veel mensen toch regelmatig dingen via het internet kopen (en dat aantal groeit) gok ik dat er meer en meer op het idee komen even naar de prijs te kijken en ontdekken hoe goedkoop het spul in het buitenland is.
ik mag toch ten zeerste hopen dat ze dit gaan doordrukken en niet ergens laten verdwijnen in de catacomben van brussel. het zal toch maar eens gebeuren dat je cd's en dvd's kan kopen voor hetzelfde geld als in duitsland....
Waarmee voor thuisgebruik copieren, inclusief het downloaden ook in een keer illegaal wordt (ja, als het een verdwijnt, dan het ander ook, dat lijkt me duidelijk). Lijkt me geen groot succes eigenlijk.
Waarom zou je een copyright wet gaan aanpassen als blijkt dat de inning van geld onwettig is?
Dat is dan toch alleen maar in het belang van de mensen die dat geld gaan innen en niet in het belang van de rest?
Ik weet dat het in de praktijk vaak wel zo werkt, maar zo zou het niet moeten werken.

Trouwens die hele heffing is nog veel fouter dan wat ze in dit artikel aanvoeren, namelijk dat je al op voorhand schuldig bent en een boete moet betalen. Na het betalen van die boete mag je nog steeds niet onbeperkt muziek en films kopieren, dus het is niet een vergoeding.
Verdiep je eens in de zaak voordat je begint te blaten. Vrijwel alle punten in je bericht zijn onzin.
Beetje flauwekul; vrij verkeer van goederen gaat erom dat er geen importheffing geheven mag worden om binnenlandse fabrikanten te bevoordelen, daar is hier helemaal geen sprake van: ook Nederlandse fabrikanten van lege media moeten deze heffing betalen. Er is voor Imation totaal geen nadeel - want alle andere fabrikanten moeten deze heffing ook betalen. Ze kunnen net zo goed gaan procederen tegen de BTW.

* jeroenr is een voorstander van kopieerheffing. Mits 1. het geld daadwerkelijk bij de artiesten terecht komt; 2. kopieren voor eigen gebruik legaal is en blijft en 3. DRM verboden wordt.
Voor Imation is er als totaal concern wellicht geen nadeel, maar zoals het een goed fabrikant betreft kom je wel op voor de belangen van de lokale importeurs, en in de verkopen per land, per aantal inwoners zullen ze vast wel zien dat er in NL verdacht weinig Imation schijven worden verkocht. (mogelijkerwijs)
1) Het gaat erom dat de importheffing wordt betaald aan de grens terwijl dat bijvoorbeeld in Duitsland niet hoeft. De goedkope imports maken vervolgens de markt kapot. Juist als Imation hier duur produceerd worden ze kapot gemaakt door de goedkope stroom uit Duitsland. Met bijbehorend verlies aan (mogelijke) arbeidsplaatsen. Iets waar de Nederlandse overheid heus wel over na mag denken.

2) Het is het goed recht van Imation om een klacht in te dienen, ongeacht de motieven. Als zij benadeeld worden doordat de Nederlandse overheid de wet breekt vindt ik dat een legitiem (en zeker geen kwaadaardig) motief. Ze komen op voor hun rechten en dat mag.

[Reactie gewijzigd door ByeSell op 5 november 2007 12:52]

Daar kon je op wachten. Nederland staat juridisch heel zwak, want wij zijn de enige die zo'n aparte regeling hebben. De beste manier voor artiesten en platenmaatschappijen om royalties te verzamelen is via shops zoals iTunes waar gewoon de marktprijs wordt afgerekend voor de muziek. Daar wordt precies afgerekend wat je verbruikt en op het moment dat je het verbruikt. iTunes is een succes omdat het concept deugt. Apple heeft het concept ook goed vormgegeven.

Dat het aantal schijfjes proportioneel zou zijn aan het kopieergedrag is sowieso een kromme veronderstelling. Ik durf te wedden dat tegenwoordig het merendeel direct op HDD's en Flash terecht komt.

Maar bovenal: vrij verkeer van goederen is een essentieel onderdeel van de EU. Ik betwijfel dat de EU dit zomaar laat gaan. Vrij verkeer van goederen is misschien wel de belangrijkste reden dat de EU uberhaupt bestaat. Ja, ik denk dat EU binnenkort op de deur klopt van een paar ministers. De argumenten die de ministers toen hadden om dit in te voeren zijn tegenwoordig niet meer geldig met iTunes, iPods etc.

NB: wat veel mensen ook niet weten dat Duitsland afrekent op de apparatuur: dus je betaalt daar in de winkel in feite een paar euro teveel op branders, scanners etc. Dit is net zo goed in strijd met vrij verkeer van goederen. Ook Duitsland staat hierin bijzonder zwak.

[Reactie gewijzigd door ByeSell op 5 november 2007 12:40]

Dus branders in nederland kopen en cd's in duitsland
Jij snapt hem.
Wat is "het EG-verdrag"?
De EU is niets anders dan een verzameling van verdragen. Kijk op de Wiki.......Verdrag van Maastricht bijvoorbeeld. "Vrij verkeer van goederen" is in die verdragen wettelijk geregeld. Iedereen die zich niet daaraan houdt krijgt op den duur een probleem.
heh, ik dacht nu net dat lege cd's & DVD's goedkoop waren in Nederland? (prijsbewuste Belg, maar ben blijkbaar toch niet zoooo prijsbewust) Ik kocht ze altijd van een online winkel uit Nederland... Misschien toch eens interessant dus om andere oorden op te zoeken? :)
Waarschijnlijk bestel jij bij een Nederlandse site, waar een Duits bedrijf achter zit. Echt Nederlandse bedrijven kunnen simpelweg niet zo goedkoop lege schijfjes aanbieden vanwege de thuiskopie heffing.
haha... ja zekers. Maar je kan ook op de Nederlandse markten kijken (ja een fysieke markt... dat ouderwetse concept met die kraampjes op een plein enzo, weet je wel?). Het verbaast me nogal dat mensen in dit topic daar nog helemaal niks over gezegd hebben, want voor zover ik weet zijn de schijven daar (markt in Nijmegen) nog goedkoper dan bij de duitse webshops (zeker als je verzendkosten meerekent). Ik vraag me dan ook serieus af hoe die marktlui dat voor elkaar krijgen, want het lijkt me dat die de zelfde heffingen moeten rekenen als winkels.
offtopic: En altijd Verbatims kopen he! Die blijven tenminste leesbaar...

@Ben1985: dat kan heel goed ja, opusshop.nl lijkt bijvoorbeeld een Nederlandse site. Daar bestelde ik ook voor ik de schijven op de markt ontdekte.

[Reactie gewijzigd door MarijnvdZaag op 5 november 2007 14:05]

Als Belg zijnde weet ik dat het niet meer mogelijk is DVD's te bestellen in de ons omliggende landen :( Het Belgische gerecht/parket houd zich liever bezig met winkels te bedreigen en dat zelf over de landgrenzen heen, dan zich met echte misdaden bezig te houden.

De kopieerheffingen zijn hier associaal hoog. 75§ op een spindel van 100 DVD's ! Maar dat is in het leven geroepen onder het kabinet van Fientje moerman die recent ontslag heeft moeten nemen omdat er onfrisse zaken op haar kabinet gebeurden. Dus je kunt al wat raden hoe die heffingen tot stand zijn gekomen... . Maar ondertussen zitten wij er wel mee.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 5 november 2007 15:43]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.