Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 21 reacties

Google voert aanpassingen in Android door die er voor zorgen dat gebruikers na een keer in te loggen vervolgens automatisch ingelogd worden bij Play Games, met iedere game die de api ondersteunt. Dat is mogelijk omdat de api minder permissies vraagt.

Momenteel dienen Android-gebruikers iedere keer dat ze een nieuwe game installeren in te loggen bij de Play Games-api. Die wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de cloud save-functie en het bijhouden van achievements. Met de wijzigingen die zijn voorgesteld op het Android Developer Blog, wordt er niet meer per game, maar per account ingelogd bij de api.

De vereenvoudiging van het inloggen is mogelijk omdat de api niet langer toegang vraagt tot het Google+-account van de gebruiker; de game-services kunnen los daarvan gebruikt worden. Als een gebruiker eenmaal heeft ingelogd, krijgt deze een Player ID, waarmee andere games vervolgens automatisch kunnen inloggen bij de Play Games-api. Gebruikers krijgen hierdoor geen pop-ups meer bij het starten van nieuwe games.

Ontwikkelaars kunnen er nog altijd voor kiezen om toegang te vragen tot het Google+-account, als ze bijvoorbeeld bepaalde gegevens van de speler willen gebruiken in de game. Gebruikers kunnen vervolgens zelf kiezen om deze toegang te geven of te weigeren.

Volgens Google zou het mogelijk moeten zijn om het automatisch inloggen uit te schakelen door middel van de instellingen in de Play Games-app. Google maakt niet bekend wanneer de aanpassingen doorgevoerd worden. Gebruikers moeten waarschijnlijk wachten op een update voor Play Games of Play Services.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (21)

Dit is handig! Was altijd vrij onhandig om elke keer als je een nieuw spelletje had weer die popup te krijgen en dan op allow allow allow te drukken ( soms was het vakje heel groot waardoor hij omlaag moest scrollen)
Don't allow zul je bedoelen ;) Die games willen standaard altijd je profiel inzien en berichten kunnen delen met iedereen in je kringen.

Hopelijk hoeft dit nu niet elke keer weer opgegeven te worden.
Ik neem aan dat je niet bekend bent met het ontwikkelen van een dergelijke Android applicatie? Als een game een high score bevat en een leaderboard waardoor een gebruiker zijn high score kan zien wilt Google al je profiel inzien. Aangezien games die een high score hebben ook vaak submit kunnen worden naar Google zal de gebruiker dus de toestemming geven. Anders kan er niet eens worden ingelogd met je account tot Google Play.
Nee, dat ben ik niet. Daarentegen vind ik het zelf ook niet nodig om een highscore, of wat dan ook, te delen met de wereld. Wel goed dat het aangeboden wordt hoor maar voor mij persoonlijk is het irritant dat ik dit elke keer weer moet instellen.
Ja precies, dit verschilt uiteraard per persoon. Ieder zijn eigen smaak =) Het probleem is dat ontwikkelaars niet kunnen ruiken wie van de gebruikers van hun game/applicatie het wel interessant vindt en wie niet.
daar maak ik mij niet zo druk om bij Google+, ik bedoel, wie gebruikt dat nou echt.
Als het vakje zo groot is dat je omlaag moet scrollen gaat hij er bij mij meestal per direct af. Dan wil die app gewoon veel te veel wat hij totaal niet nodig heeft.
Goh, misschien cynisme, maar ik denk dan meteen aan twee dingen:

1. gebruikersgemak, uiteraard. Wordt makkelijker dus best prettig.

2. verzamelen van gebruikersdata voor de game developers: alles gaat nu automatisch via die API en het is dus nu ook meteen makkelijker gemaakt voor de game developers om te volgen welke games iemand speelt, hoe lang de gebruiker die games speelt, wanneer, waar. Want je zit straks bij iedere game ingelogd op een gemeenschappelijk platform dat data verzamelt waar je vroeger nog eens apart moest inloggen (en dus veel mensen de moeite niet meer namen) waar je nu per default aan gekoppeld wordt.
Men haalt wel aan dat er meer privacy waarborgen zijn omdat je Google+ niet meer gebruikt wordt, maar let's be honest: wie gebruikte z'n Google+ uberhaupt om enige content op te plaatsen.

Zoals altijd: veel gebruikers hebben daar wellicht geen moeite mee en vinden het fijn, maar je krijgt de keuze niet meer en het is wr een optie die "sharing by default" wordt ipv "consent by default" of "privacy by default".
Ik denk dat ze daarnaast gewoon een groot game platform aan het ontwikkelen zijn waarbij een seamless ervaring en integratie belangrijk is.
De privacy punten die je aandraagt kunnen op dit moment immers ook al..
Niet helemaal mee eens: de sign in voor Google Play Games gebeurde niet automatisch maar via pop up die ik en volgens mij velen met mij dus negeerde, waardoor een game geen toegang heeft tot alle data die op dat platform zit (los van de permissies die de app heeft op je telefoon) en dat is een belangrijk verschil: dat gaat nu default wel zo zijn.
Ah dat is zeker netjes, vaak wil ik het spel wel spelen en gebruik maken van de cloud save functie maar wil niet direct toegang geven tot andere dingen in mijn Google+ profiel.

Zo krijg je echt een enorme lijst aan "Gekoppelde apps" aan je G+ account. Deze schoon ik dan ook om de zoveel tijd op.

https://security.google.com/settings/security/permissions
enter secondary account....
Alsof het zo'n moeite is om een 2e account op het device te hebben voor dit soort (on)gein.

Ik heb geen personal facebookaccount, maar wel zo'n profiel om games, zooi en andere dingen mee in te loggen.
Dat account is gekoppeld aan een gmail/G+ account waar ik minimale interactie mee heb ( het enige wat ik doe is evt registraties accepteren, en verder is het een twee-maandelijkse "move to prullenbak" ;)
Wat gebeurt er als je een factory reset doet? Ik heb bijna bij elke telefoon wel een vastloper gehad en na de factory reset was het huilen met de pet op! Die cloud-save functionality zou dit toch moeten verhelpen?

Voorheen was het sowieso dat ik al mijn progressie kwijt, f*cking frustrerend bij tower defense games :(
En des te makkelijker wordt het om snel micro transacties te faciliteren.
Dat is erg kort door de bocht. De Play Games Services Publishing API wordt oa gebruikt voor leadership boards, multiplayer en events en heeft dus helemaal niks te maken met micro transacties die lopen via een andere API en weer andere permissies nodig hebben.

Wat betreft privacy ben ik huiverig voor deze wijziging zelf zou ik die automatische toegang uitschakelen zodat ik alsnog zelf per spel kan bedenken of ik dit wil. Niet alle spellen hebben het in dezelfde mate nodig en zeker niet om het even uit te proberen.

[Reactie gewijzigd door DieterKoblenz op 25 januari 2016 09:09]

Aan de andere kant, als de toegang tot Google+ eruit gehaald wordt, is er vrij weinig info over die uit de API gehaald wordt, en lijkt het beperkt tot simpele cloud-sync.
altijd irritant die API moest telkens mijn account selecteren met mijn grote vooruitgang, anders weer opnieuw opstarten.
Wil dit nu zeggen dat je vanaf nu gebruik kan maken van Play Games zonder Google+ account?
Dan gebruik je het niet. Ik vind het ideaal dat ik de voortgang in mijn games op deze manier zonder problemen kan overzetten naar een nieuw (of ander) apparaat. Dan hoef ik niet elke keer opnieuw te beginnen.

Google+ gebruik ik verder totaal niet, en heb ook niet het idee dat dat aan mij wordt opgedrongen.
Dan moet je overstappen op iphone/apple

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Samsung Galaxy S7 edge Athom Homey Apple iPhone SE Raspberry Pi 3 Apple iPad Pro Wi-Fi (2016) HTC 10 Hitman (2016) LG G5

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True